Bitki wolowe z ogorkiem

Lub zapewne istnieć piękna lepszego w naszym domu, niż świeży, jednocześnie pełen i jedzący kotlet schabowy usmażony na nagroda i cieniutko potłuczony? Aby schabowy był idealną strukturę, musi być porządnie roztłuczony - na tyle, by mięso broniło się delikatne, a po przysmażeniu kruche, i zarazem nie tak daleko, by kotlet nie był za wysoki, inaczej podzieje na soczystości. I w sukcesie bitek wołowych potrzebujemy pokroić mięso w dobrej grubości plasterki, a wtedy tłuc je tłuczkiem do mięsa, by osiągnęło odpowiednią grubość i organizację.

Rzecz jasna, przy tłuczeniu kotletów raz w tygodniu, w smaku z lekkiego, świeżego mięsa schabowego, wystarczy nam swój tłuczek do mięsa, jakim będziemy mogli samodzielnie sprawdzić jakość ubijanych kotletów. Jednak przy większej dawki kotletów, na przykład dla dziesięcioosobowej rodziny, lub jeśli lubimy każdego dnia jeść tradycyjny obiad z kotletami, albo jak gramy do nich mięso nieco niższej jakości, na dowód karkówkę lub łopatkę - wówczas przyda nam się domowa kotleciarka elektryczna.

Takie urządzenie znajdzie zastosowanie i to, gdy przyrządzamy kotlety w punktach żywienia zbiorowego, czy na potrzeby produkcyjne. Wtedy niemożliwością wydaje się tłuczenie kotletów ręcznie, bo można już opaść z sił, ponadto tłuczek do mięsa jako narzędzie napędzane siłą mięśni, nie rozbije mięsa na właśnie takiej samej grubości kotlety, co kotleciarka.

Stąd też, jeśli potrzebujemy rozbijać mięso na kotlety często, w ogromnej liczb, czy z pewnego mięsa, oszczędźmy sobie mocy i zainwestujmy w określone urządzenie. Podłączona do prądu kotleciarka jest zwykle przydatna w obsłudze - wystarczy dać do niej element mięsa odpowiedniej grubości jednym otworem, i drugim otworem wyjdzie gotowy plaster porządnie roztłuczonego na pełnej grubości mięsa. Jeśli chce nam, aby wszystkie nasze steki były rozbite równomiernie, szybko i chętnie, to nie jest idealniejszego rozwiązania, gdy właśnie kotleciarka do celu domowego lub przemysłowego. Wbrew pozorom nie jest owo taki duży koszt - miłośnicy tradycyjnych, domowych obiadów na pewno docenią możliwość posłużenia się w rozbijaniu mięsa na kotlety wygodnym urządzeniem łatwym w obsłudze, w zachowaniu w czystości, zaś nie przesadnie kosztownym, jak mogłoby się zdawać.